Bij de anhydriet vloeichape wordt de cement vervangen door een synthetisch bindmiddel namelijk Anhydriet. Anhydriet is calciumsulfaat of CaSO4. We kennen het meestal als gips. Gips dat in contact komt met water wordt snel hard, het kristalliseert. In de jaren 1950 ontdekten onderzoekers bij Bayer dat de kristallisatievorm kan worden beïnvloed. Naast het zachte ziekenhuisgips kunnen ook harde stoffen ontstaan door de kristallisatie. Het is te vergelijken met koolstof, dat zowel potlood als diamant kan zijn. Anhydriet was geboren.
Deze anhydrietchape is gemakkelijk verpompbaar, bijna zelf nivellerend en heeft een hoog plaatsingsrendement. Dit type chape heeft bijna geen scheurvorming, hoeft geen bewapening en heeft een minimale krimp- en uitzetting. De kristalverbinding van anhydrietchape kent ook een zekere rek. Deze maakt dat het op zich harde materiaal een hoge buigtrek- en drukweerstand heeft. Men kan het vergelijken met een raam, als het glas niet zou meebuigen bij allerlei trillingen zou het glas springen. Cementbinding heeft deze buigzaamheid niet. Een anhydrietchape heeft ook een ideale thermische geleidbaarheid bij vloerverwarming. De leidingen worden volledig en compact omsloten door de homogene massa.
Deze chape is geschikt voor alle gebruikelijke vloerbekledingen mits het gebruik van aangepaste vloerlijmen.
Wel of niet schuren van een anhydrietdekvloer
Er zijn verschillende fabrikanten/leveranciers van anhydrietsoorten. De anhydrietsoort die we in onze firma gebruiken is synthetisch bepaald zo dat de geplaatste dekvloer na uitharding niet dient geschuurd te worden. Er bestaat enige verwarring over de uitdroging bij wel of niet schuren van de anhydrietchape. Ter verduidelijking: een andydrietchape met sinterhuid dient binnen de 5 dagen na plaatsing geschuurd te worden. Het oppervlak van deze dekvloer is poriëndicht, men kan dit het beste herkennen aan het blinkende oppervlak.
Door het schuren worden deze poriën open en zal de uitdroging optimaal starten van zodra de anhydrietchape geschuurd is. Een anhydrietchape zonder sinterhuid, zoals onze firma gebruikt, is al poriën open en dus zal de uitdroging optimaal starten van zodra de anhydrietchape geplaatst is. Gaat men deze anhydrietchape toch opschuren, dan gaat men deze opnieuw poriëndicht maken met een tragere droging tot gevolg. Een groot voordeel van een anhydrietchape die niet dient geschuurd te worden is dat men zo geen extra stof op de werf teweegbrengt.
Droogtijd anhydriet vloeichape
Opgelet: het drogingproces van een anhydrietchape is niet vergelijkbaar met die van een cementgebonden chape. Door de verdichtende eigenschap van de anhydrietchape zal deze een langere droogtijd nodig hebben dan een cementgebonden chape. Ook bij het plaatsen van tegels moet deze chape goed droog zijn.
Men kan dit drogingproces versnellen door goed te ventileren en ontvochtigers te plaatsen. Wij als plaatser opteren steeds om een anhydrietchape te plaatsen tussen de 5 cm à 6 cm. Doordat deze dekvloer voldoende druk- en buigtreksterkte heeft, zal deze dikte geen invloed hebben op de kwaliteit van de anhydrietchape.
MINIMUMDIKTE OP VLOERVERWARMING = 4 CM BOVEN DE VLOERVERWARMINGSBUIZEN
De vochtigheid van de anhydriet vloeichape moet gemeten worden met een Carbuurmeter.
Te hanteren percentages:
- Parket zonder vloerverwarming 0,5 CM%
- Parket met vloerverwarming 0,3 CM%
- Tegels zonder vloerverwarming 1,0 CM%
- Tegels met vloerverwarming 0,8 CM%
Richtlijnen voor plaatsing
- Het gebouw dient regen en winddicht te zijn.
- Hoekprofielen in het pleisterwerk mogen niet uitsteken onder het plakwerk.
- Dorpels dienen perfect pas te zitten om het juiste niveau aan te houden.
- Trap en/of keldergaten dienen afgebakend te zijn met een bekisting.
- Bij vorst is het onmogelijk om chapewerken uit te voeren.
- Alle gaten en openingen in de dragende constructie moeten op voorhand gedicht zijn.
- De leidingen van de vloerverwarming moeten gevuld zijn en onder druk gezet worden.
(Klik op een foto, voor een grotere weergave)
Goed om te weten ….
- De warmtedragende leidingen moeten gevuld zijn.
- Het vloerverwarmingssysteem mag niet in werking zijn.
- De leidingen moeten goed vastgemaakt zijn aan de ondergrond.
- Alle gaten en openingen in de dragende constructie moeten op voorhand gedicht zijn.
- Vloerverwarmingsbuizen moeten met water/lucht en op druk gezet worden.